Werk jij veilig?

Je materialen en gereedschappen moeten in orde zijn, net als de machines waar je mee werkt en de omgeving waarin je werkt. Maar ook als dat alles goed geregeld is, gekeurd is volgens de laatste richtlijnen en niets een veilige werksituatie in de weg lijkt te staan, blijft er altijd een risico. Zoals we allemaal weten, zit een ongeluk in een klein hoekje en kan er wat misgaan voor je er erg in hebt. Dat risico is niet geheel weg te nemen, maar jij kunt wel bijdragen aan het minimaliseren ervan. Jij kunt je zodanig gedragen dat het risico op deze ongelukken zo klein mogelijk wordt. Ga eens bij jezelf na: werk jij veilig?

chemical, costume, protection

Laten we eens kijken naar alledaagse werksituaties. Welke herken je? We nemen je mee in manieren waarop jij de werkomstandigheden in deze gevallen veiliger kunt maken.

Hoge werkdruk

Je bent hard aan het werk en wilt lekker door blijven gaan, zodat die klus eerder geklaard is. Er is immers nog zoveel te doen. Tussendoor opruimen? Daar is geen tijd voor, houd je jezelf voor. Maar is dat wel zo? Gereedschappen die rondslingeren, luiken die open staan, uitgerolde snoeren die in het looppad liggen. Allemaal zorgen ze ervoor dat er vervelende situaties kunnen ontstaan.

Ga opruimen zien als onderdeel van de klus waar je mee bezig bent, in plaats van als een losse taak. Werkdruk mag er nooit toe leiden dat de veiligheid van jou, je collega’s of bezoekers in het geding komt. Stuurt je leidinggevende er wel op aan dat je door moet terwijl je werkomgeving niet in orde is? Leg dan uit dat je in het kader van veiligheid eerst wilt opruimen. Vraag eventueel de preventiemedewerker om ondersteuning bij dit gesprek.

Gebrek aan focus

Ook vermoeidheid en gebrek aan focus kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Want hoe scherp ben jij nog op het toepassen van alle voorzorgsmaatregelen als je moe bent? Ben je nog alert op de inachtneming van de regelgeving of raffel je je werk af? Je stelt je pauze misschien uit omdat je nog iets af wilt maken. Of je neemt die pauze zelfs helemaal niet.

Ook hier geldt weer dat werkdruk geen reden mag zijn om de focus op veiligheid te laten varen. Sterker nog: veiligheid dient voorop te staan bij het uitvoeren van werkzaamheden. Neem daarom je pauzes, zodat je nauwkeurig kunt blijven werken en zo de risico’s op ongelukken verkleint.

Afleiding

Een fijne werksfeer is heel belangrijk. Een geintje hier en daar met collega’s, even bijpraten over het weekend. Het hoort er allemaal bij en draagt bij aan een gezonde werkomgeving waar je het naar je zin hebt. Tijdens deze gezellige momenten is het alsnog van het grootste belang dat je de veiligheid van iedereen vooropstelt.

Leid een ander niet af als hij werkt met machines of gereedschap en geef het zelf ook aan als je je hoofd ergens bij moet houden. De gezelligheid kan goed plaatsvinden in de kantine, tijdens de o zo belangrijke pauzes.

Collega’s

Zie je dat een ander iets doet wat een onveilige situatie veroorzaakt? Help dan door hem of haar bewust te maken van het (potentiële) gevaar en draag mogelijkheden aan. Met het welzijn van jou en je collega’s in gedachten kunnen jullie samen kijken naar de opties.

Op zoek naar meer?

In het kader van het project ‘Gezond- en veiligheidscultuur’ heeft de Inspectie SZW en de directie Gezond en Veilig Werken een infographic gemaakt. Hierin vind je inzichten voor het bevorderen van een cultuur van gezond en veilig werken.

Wil je een grotere steen bijdragen aan de veiligheid bij jouw organisatie? Word dan BHV’er. Met onze BHV-cursussen kun je als gecertificeerd bedrijfshulpverlener de veiligheid op jouw werkplek vergroten.

Delen:

Gerelateerde berichten

BHV30 training

Wanneer is BHV verplicht?

Veiligheid: we kunnen wel stellen dat dit dé basisvoorwaarde is voor het uitvoeren van je werkzaamheden. Iedere werknemer, onderaannemer, klant of andere bezoeker van je organisatie moet erop kunnen vertrouwen

Lees verder