VCA-certificering, waarom is dit zo belangrijk?

Bedrijfsveiligheid is de basis voor iedere organisatie. Zonder die veiligheid kan niemand zijn of haar werk echt goed uitvoeren. Als je je constant moet afvragen of je wel veilig bent op je werk, of alles wel goed geregeld is en of er protocollen zijn voor het moment waarop het misgaat, is focussen op je werk van secundair belang. Als de VCA binnen jouw bedrijf op orde is, kunnen je medewerkers met een gerust hart aan het werk. Ze hebben de kennis dan zelf in huis. Maar wat is VCA? En VCA-certificering, waarom is dit zo belangrijk? 

Wat betekent VCA? 

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Als je VCA-gecertificeerd bent, betekent dit dat jij kunt aantonen dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving rondom veiligheid en weet je hoe je veilig kunt handelen. Je herkent gevaarlijke situaties en handelingen en weet bovendien hoe je deze kunt voorkomen. 

Als je aan de slag gaat bij een VCA-gecertificeerd bedrijf, dan ben je verplicht om een VCA-cursus te volgen. Dit geldt voor iedereen die risicovol werk uitvoert of in een risicovolle omgeving opereert. Of je nu een vaste of tijdelijke aanstelling hebt, in dienst bent of zzp’er. Ook stagiairs zijn verplicht een VCA-cursus te volgen.

Hoewel het behalen van je VCA-certificaat verplicht is in bepaalde gevallen, is het veel meer dan een verplicht nummertje. De kennis die jij via een VCA-cursus aantoonbaar vergaart, is van essentieel belang om de veiligheid van jou en je collega’s te waarborgen. Het is meer dan een papiertje, meer dan een vinkje op je takenlijst. Het al dan niet hebben van deze kennis maakt in risicovolle situaties echt het verschil.

Welke VCA-certificaten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten VCA-diploma’s, die ieder op bepaalde functies gericht zijn. Zo is er het diploma voor VCA-basis (B-VCA), dat aantoont dat jij op de hoogte bent van de basiskennis op het gebied van veiligheid. Daarnaast zijn er het VCA-VOL-diploma en het VIL-VCU-diploma.

Wat is VCA-VOL?

VCA-VOL – ook wel VOL-VCA – staat voor VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Zoals de naam al suggereert is deze cursus bedoeld voor medewerkers in een leidinggevende functie binnen je bedrijf, en ook voor zzp’ers. Je toont met een VCA-VOL-certificaat aan dat je op de hoogte bent van de Arbowet en -regelgeving en dat je weet hoe je moet handelen in gevaarlijke situaties in je werkomgeving. Bovendien getuigt een VOL-VCA-certificering ervan dat je deze kennis kunt toepassen om de veiligheid van jou en de medewerkers aan wie je leidinggeeft te vergroten.

Wat is VIL-VCU?

Ook de VIL-VCU is gericht op de veiligheid van mensen die werkzaam zijn in risicovolle omgevingen, en/of die risicovol werk uitvoeren. Alleen volgen in dit geval hun intercedenten vanuit hun uitzendorganisatie een VIL-VCU-cursus. VIL-VCU staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. 

Uitzendorganisaties hebben een verplichting op de hoogte te zijn van de Arbowet en -regelgeving en de risico’s van het uitzendwerk waarmee hun inleners te maken krijgen. Via een VIL-VCU-cursus leren zij wat ze moeten doen om ervoor te zorgen dat hun inleners veilig en gezond kunnen werken. Zo dragen ook intercedenten een belangrijke steen bij aan het vergroten van de veiligheid in een risicovolle werkomgeving.

VCA: hoe lang geldig?

Voor zowel basis-VCA (B-VCA) als VOL-VCA en VIL-VCU geldt dat je een certificaat krijgt na positieve afronding van de cursus. Dit VCA-certificaat (of VCU-certificaat) heeft een geldigheid van tien jaar. Na die tien jaar dien je opnieuw een B-VCA-cursus, een VOL-VCA-cursus of een VIL-VCU-cursus te volgen, afhankelijk van welke van toepassing is op jouw situatie.

Zelf aan de slag?

Novanorm biedt diverse veiligheidstrainingen aan die jou alles leren wat je moet weten om jezelf en jouw medewerkers en/of inleners veilig te laten werken. Ons aanbod VCA-cursussen vind je hier.

Delen:

Gerelateerde berichten

BHV30 training

Wanneer is BHV verplicht?

Veiligheid: we kunnen wel stellen dat dit dé basisvoorwaarde is voor het uitvoeren van je werkzaamheden. Iedere werknemer, onderaannemer, klant of andere bezoeker van je organisatie moet erop kunnen vertrouwen

Lees verder