VCA cursus

Ben je op zoek naar een VCA cursus die jou de nodige kennis en vaardigheden biedt om veilig te werken op diverse werkplekken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bij Novanorm bieden we hoogwaardige trainingen die interactief en boeiend zijn. Geen lange opleidingsdagen en saai cursusmateriaal, maar trainingen waarin je actief betrokken wordt bij het programma. We streven ernaar om een leeromgeving te creëren die stimulerend en inspirerend is, zodat je niet alleen de vereiste kennis en bewustwording opdoet, maar ook enthousiast bent om te leren en veilig te handelen. Dus, waar wacht je nog op? Schrijf je vandaag nog in voor een VCA cursus bij Novanorm en zorg voor veiligheid op jouw werkvloer!

Wat is een VCA cursus?

Een VCA cursus, ofwel Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers cursus, is een programma dat zich richt op het bevorderen van veiligheid op de werkvloer. Het doel is om je bewust te maken van de gevaren op de werkvloer en je de nodige kennis en vaardigheden te bieden om ongevallen te voorkomen.

Waarom een VCA cursus volgen?

Een VCA cursus volgen is essentieel voor iedereen die werkzaam is in sectoren waar veiligheid een cruciale rol speelt, zoals de bouw, industrie, petrochemie en techniek. Het hebben van een VCA-certificaat vergroot niet alleen jouw veiligheidsbewustzijn, maar verbetert ook jouw carrièremogelijkheden. Werkgevers geven vaak de voorkeur aan werknemers met een VCA-certificaat, omdat zij laten zien dat ze bekwaam zijn in het veilig uitvoeren van hun werkzaamheden.

Inhoud van een VCA cursus

De inhoud van een VCA cursus kan variëren afhankelijk van het type VCA certificaat (bijv. VCA Basis, VCA VOL, VIL VCU) en de specifieke eisen van het land waarin de cursus wordt gegeven. Over het algemeen omvat een VCA cursus in Nederland de volgende informatievoorziening:

  • Wet- en regelgeving
  • Gevaren en risico’s
  • Preventieve maatregelen
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
  • Noodsituaties en EHBO
  • Communicatie en rapportage 
  • Milieuaspecten
  • Taakrisicoanalyse

Ontdek de VCA opleidingen die je kunt volgen bij Novanorm

Onze ervaren instructeurs staan klaar om jou te begeleiden door het VCA cursusmateriaal en al jouw vragen te beantwoorden. Bovendien bieden we flexibele lesroosters en diverse leermethoden, waaronder klassikale sessies, online cursussen (e-learning) en incompany trainingen, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw schema en leerstijl past.

B-VCA cursus

De BASIS-VCA cursus is bedoeld voor operationele medewerkers die werkzaam zijn bij aannemers, onderaannemers en bedrijven die VCA-gecertificeerd moeten zijn. Tijdens deze cursus leren deelnemers over veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) op de werkvloer en worden ze voorbereid op het examen dat leidt tot het BASIS-VCA certificaat.

VOL-VCA cursus

De VOL-VCA cursus is ontworpen voor leidinggevenden en ZZP’ers die verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid op de werkvloer. Deze cursus behandelt diepgaandere veiligheidskwesties en leert deelnemers hoe ze veiligheidsrisico’s kunnen beoordelen, beheersen en verbeteren. Het behalen van het VOL-VCA certificaat toont bekwaamheid in het leiden van werkzaamheden op een veilige manier.

VIL-VCU cursus

De VIL-VCU cursus is specifiek gericht op intercedenten en leidinggevenden die personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven. Deze cursus behandelt de veiligheids- en gezondheidsaspecten die relevant zijn voor uitzendkrachten en helpt deelnemers te voldoen aan de eisen van de VCU-certificering.

VCA cursus incompany

Novanorm is aangesloten bij Koninklijke PBNA. Kortom, als wij een klassikale sessie houden, dan is dit een cursus met een ochtend en een middagdeel waarna aansluitend een officieel examen plaatsvindt en deze wordt afgenomen door PBNA die hiervoor op locatie komt. In geval wij VCA incompany trainingen aanbieden, komt PBNA dus ook naar deze locatie toe. In het geval dat wij een e-learning aanbieden, dan vervalt het klassikale gedeelte en plannen wij alleen met PBNA een datum in waarop de examens worden afgenomen. 

VCA cursussen Novanorm

Met een VCA certificering  houd jij jezelf, je collega’s en jullie werkomgeving veilig. In onze VCA-cursussen leer jij hoe je ongevallen kan voorkomen en hoe een veilige werkomgeving wordt gecreëerd.  Ontdek onze verschillende VCA-cursussen waar leren over veiligheid niet alleen belangrijk is, maar ook nog eens leuk! 

De BASIS-VCA cursus richt zich op operationele medewerkers die werkzaam zijn bij aannemers, onderaannemers en bedrijven die VCA-gecertificeerd dienen te zijn. Gedurende deze cursus verwerven deelnemers kennis over veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) op de werkvloer.

BHV30 training

De VOL-VCA cursus is speciaal samengesteld voor leidinggevenden en zelfstandigen (ZZP’ers) die de verantwoordelijkheid dragen voor veiligheid op de werkvloer. Deze cursus behandelt geavanceerdere veiligheidskwesties en leert deelnemers hoe ze veiligheidsrisico’s kunnen beoordelen, beheersen en verbeteren.

De VIL-VCU cursus is expliciet bedoeld voor intercedenten en leidinggevenden die personeel detacheren naar VCA-gecertificeerde bedrijven. Tijdens deze cursus worden de veiligheids- en gezondheidsaspecten behandeld die van belang zijn voor uitzendkrachten.


Novanorm is verbonden aan Koninklijke PBNA. Wanneer wij klassikale sessies organiseren, omvatten deze zowel een ochtend- als een middaggedeelte, gevolgd door een officieel examen dat ter plaatse wordt afgenomen door PBNA. Bij incompany trainingen komt PBNA ook naar de opgegeven locatie. 

Neem contact met ons op

Heb je vragen over een van onze VCA cursussen, of wil je graag advies over hoe je de veiligheid binnen jouw organisatie het beste waarborgt? Neem contact met ons op of doe onze online veiligheidscheck om inzicht te verkrijgen in de situatie binnen je eigen organisatie.

Cursus locaties

Novanorm beschikt over een netwerk van trainingslocaties verspreid over Nederland, waaronder de omgeving van Arnhem, Harderwijk, Eindhoven, Emmen, Utrecht, Rijssen, Veenendaal, Voorschoten en Zwolle. We begrijpen dat toegankelijkheid essentieel is voor onze cursisten, daarom streven we er voortdurend naar om ons aantal trainingslocaties uit te breiden. Zo willen we ervoor zorgen dat onze cursussen gemakkelijk te volgen zijn, ongeacht waar je je bevindt in Nederland. Bovendien bieden we ook incompany trainingen aan, zodat bedrijven de mogelijkheid hebben om hun medewerkers op locatie te trainen. Deze flexibele aanpak stelt ons in staat om aan de diverse behoeften van onze klanten te voldoen en verschillende cursusmogelijkheden aan te bieden.

Kosten VCA cursus

Bij Novanorm streven we ernaar om hoogwaardige VCA cursussen aan te bieden tegen betaalbare prijzen. De kosten voor de Basis VCA cursus bedragen €219,- exclusief BTW. Voor de VOL-VCA en VIL-VCA cursussen geldt een tarief van €259,-  exclusief BTW. 

 

De prijzen voor incompany cursussen zijn afhankelijk van het aantal deelnemende personen en specifieke bedrijfswensen. Voor een exacte prijsopgave voor een incompany cursus, raden we aan om een offerte aan te vragen, zodat we een voorstel op maat kunnen aanbieden.

Meld je aan voor een VCA cursus bij Novanorm

Wil je jezelf of je medewerkers aanmelden voor een VCA cursus bij Novanorm? Dan ben je verzekerd van een uitstekende voorbereiding op het gebied van veiligheid en voldoe je aan de hoogste normen binnen jouw sector! Je kunt je eenvoudig online aanmelden of contact opnemen voor een specifieke prijsopgave. Wanneer je kiest voor een cursus van Novanorm kun je rekenen op:

Kwalitatief hoogwaardige cursussen

Diverse trainingslocaties of incompany

E-learning en examens beschikbaar in verschillende talen

Gecertificeerde examens conform Koninklijke PBNA

Neem contact met ons op

Heb je een vraag over een van onze trainingen of wil je gebeld worden voor een persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de veelgestelde vragen over onze VCA cursussen:

Is een VCA certificaat wettelijk verplicht?

Volgens de Nederlandse wetgeving is een VCA certificaat niet verplicht. Echter, binnen bepaalde branches, sectoren en opdrachten kan een opdrachtgever wel eisen dat medewerkers over een VCA certificaat beschikken voordat zij aan het werk mogen. Het bezitten van een VCA certificaat bevestigt dat je voldoet aan de gestelde normen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu conform de VGM Checklist Aannemers (VCA).

Wat zijn de voordelen van het behalen van een VCA certificaat?

Het hebben van een VCA certificaat leert je niet alleen veilig te handelen om ongevallen te voorkomen, je vergroot ook jouw veiligheidsbewustzijn. Bovendien kan het hebben van een VCA certificaat ook jouw carrièremogelijkheden verbeteren. Werkgevers geven vaak de voorkeur aan werknemers met een VCA certificaat, omdat zij kunnen aantonen dat ze bekwaam zijn in het veilig uitvoeren van hun werkzaamheden.

Wat is het verschil tussen VCA Basis, VCA VOL en VCU?

VCA Basis is voor operationele medewerkers, VCA VOL is voor operationeel leidinggevenden en VCU is specifiek voor intercedenten en leidinggevenden van uitzendbureaus.

Hoe lang is een VCA certificaat geldig?

Een VCA certificaat heeft doorgaans een geldigheidsduur van 10 jaar vanaf de datum van het behalen van het examen. Na deze periode moet het certificaat worden vernieuwd door het opnieuw afleggen van het VCA examen. Deze maatregel is bedoeld om ervoor te zorgen dat je kennis over veiligheid up-to-date blijft en dat je op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen in de veiligheidsvoorschriften en -procedures.

Hoe kan ik mijn VCA certificaat vernieuwen?

Om je VCA certificaat te vernieuwen na de geldigheidsperiode van 10 jaar, moet je opnieuw het VCA examen afleggen.