Kerstversiering: hoe houd je het veilig?

De ene man met een witte baard en rood pak is net het land uit en we maken ons alweer op voor zijn verre neef van de Noordpool. Hoewel we steeds eerder beginnen met het gezellig maken van ons huis, blijft 5 december voor velen toch een magische grens waarna we volledig los kunnen. Kaarsjes, snoeren met lampjes, guirlandes, kerstballen in alle soorten en maten. En laten we vooral de kerstboom niet vergeten die het pronkstuk is in het midden van dit alles. Of het nu een heuse naaldboom is of een kunstexemplaar, in veel huishoudens is de groene rakker niet weg te denken in de decembermaand. Ook op onze werkplek wordt de kerstsfeer vaak naar binnen gehaald in de donkere laatste maand van het jaar. Al die gezelligheid is natuurlijk heel erg leuk, maar daarbij is het minstens even belangrijk om ook de veiligheid in het oog te houden. Daarom geven we je graag tips voor de kerstversiering: hoe houd je het veilig?

 

De boom

Allereerst is er natuurlijk de keuze: voor wat voor boom ga je? Zowel voor een echte boom als voor een kunstboom is wat te zeggen en beide hebben voor- en tegenstanders. Nu we ons steeds meer bezighouden met duurzaamheid, is ook dat een factor die we meenemen in de keuze voor een kerstboom. Waar de keuze ook op valt, er is een aantal punten waar je rekening mee dient te houden om de veiligheid niet in het geding te brengen.

  1. Zet de boom niet op een vluchtroute en blokkeer ook zeker geen nooduitgang.
  2. Vaak zijn kunstbomen behandeld met brandvertragende middelen. Toch is het zaak de boom niet in de buurt van een open haard of andere verwarmingsbron te zetten om de kans dat de boom (te) warm wordt te verkleinen. Je kunt ook zelf de boom impregneren met brandvertragende middelen om er zeker van te zijn dat jouw boom voldoende behandeld is.
  3. Heb je een echte boom in huis gehaald? Geef deze dan altijd voldoende water en blijf dit doen zolang je de boom in huis hebt staan. Zo is de boom altijd gehydrateerd en is de kans dat hij vlam zal vatten kleiner.
  4. Zorg ervoor dat de boom stevig staat en niet kan omvallen. Met een goede voet helt je kerstboom niet gauw over en voorkom je ongelukken.

 

De verlichting

Tegenwoordig maken we in onze kerstboom gelukkig geen gebruik meer van echte kaarsjes. Toch is er nog genoeg waar je op kunt letten om het risico op ongelukken te minimaliseren.

  1. Kijk goed wat voor lampjes je hebt om in de boom of elders in en om het huis of je kantoor te hangen. Ledverlichting wordt minder warm dan bijvoorbeeld gloeilampjes. Bovendien zijn de ledlampjes niet vervangbaar, waarmee je vermijdt dat er tijdens het vervangen contacten losraken met alle gevolgen van dien, zoals kortsluiting. Een heel mooie bijkomstigheid is dat ledlampen energiezuiniger zijn, wat zowel goed is voor het milieu als voor je eigen portemonnee. Dat is geen overbodige luxe in deze tijd.
  2. Test voorafgaand aan het ophangen van de verlichting altijd of het snoer geen beschadigingen heeft. Bij een kapot snoer loop je kans op schokken en zelfs brand. Better safe than sorry!
  3. Zorg ervoor dat de snoeren van de kerstverlichting niet in het looppad liggen, zodat niemand erover struikelt. Over de snoeren gesproken: verbind geen verlengsnoeren aan elkaar om overbelasting te voorkomen.
  4. Hang je buiten kerstverlichting op? Check altijd of de lampjes die je hebt gekocht hiervoor geschikt zijn.
  5. Schakel de kerstverlichting uit op het moment dat je vertrekt.

 

De versiering

Guirlandes, kerstballen, kaarsjes; het staat allemaal zo gezellig. Hoe onschuldig het er ook uitziet, ook hier zit een ongeluk in een klein hoekje.

  1. Kerstversiering is voorzien van keurmerken om aan te geven of deze brandveilig is. Verklein de kans op calamiteiten tijdens de feestmaand en ga altijd voor versiering die brandvertragend is. Eventueel kun je ook hier zelf aan de slag gaan met brandvertragende middelen.
  2. Met glazen kerstballen bestaat het risico dat ze stuk vallen en er overal glassplinters liggen. We hoeven je niet uit te leggen dat dit vervelende gevolgen kan hebben voor degene die het opruimt, maar ook voor anderen die langskomen en het glas niet op tijd opmerken. Kunststof kerstversiering voorkomt deze problemen.
  3. Wil je de ruimte nog net iets sfeervoller maken met kaarsjes? Zorg er dan voor dat deze altijd in een windlicht staan en blaas de kaarsjes uit als je de ruimte verlaat.

Met bovenstaande tips verklein je de kans op ongelukken met de kerstversiering tijdens de feestmaand. Uiteraard is het ook dan nog steeds van belang dat er te allen tijde voldoende bedrijfshulpverleners aanwezig zijn om eventuele calamiteiten het hoofd te bieden, of deze nu gerelateerd zijn aan de kerstversiering of niet. BHV’ers zijn alert op potentiële gevaren en kunnen op die manier helpen de risico’s te minimaliseren. Is er toch nood aan de man? Dan komen zij direct in actie om de veiligheid van hun collega’s en henzelf te waarborgen.

Een BHV-cursus volg je gemakkelijk en snel bij Novanorm.

Delen:

Gerelateerde berichten

BHV30 training

Wanneer is BHV verplicht?

Veiligheid: we kunnen wel stellen dat dit dé basisvoorwaarde is voor het uitvoeren van je werkzaamheden. Iedere werknemer, onderaannemer, klant of andere bezoeker van je organisatie moet erop kunnen vertrouwen

Lees verder