Hoe is het gesteld met de veiligheid binnen jouw organisatie?

Het laatste kwartaal van 2023 is aangebroken. De hoogste tijd dus om te reflecteren op het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar het nieuwe jaar. Welke lessen trek je binnen jouw organisatie uit de afgelopen maanden en welke nieuwe doelen haal je hieruit? Wat ging al heel erg goed en waar is ruimte voor verbetering? Hoe is het eigenlijk gesteld met de veiligheid binnen jouw organisatie?

Het belang van veiligheid

Een belangrijk speerpunt om te overwegen voor 2024 is veiligheid. Alles valt of staat immers met een werkomgeving waarbinnen jouw medewerkers veilig en comfortabel hun werk kunnen uitvoeren. Veiligheid is een belangrijke basis en van daaruit bouw je verder. Door dit speerpunt topprioriteit te maken en hier aandacht aan te schenken, geef je jouw medewerkers de zekerheid en het vertrouwen dat er oog is voor hun welzijn en gezondheid. Dit vormt de kern van goed werkgeverschap. Wist je dat het bovendien voor iedere werkgever verplicht is om in een RI&E (Risico-Inventarisatie & Evaluatie) vast te leggen welke risico’s zijn of haar medewerkers lopen tijdens hun werk en hoe deze risico’s worden aangepakt? Dat geeft al aan hoe hoog dit op de prioriteitenlijst moet staan.

Hoe maak je jouw organisatie zo veilig mogelijk?

Uiteraard willen we allemaal niets liever dan dat iedereen zonder problemen zijn of haar werk kan doen. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje, zo blijkt uit het jaarverslag 2022 van de Arbeidsinspectie; in dat jaar kregen zij maar liefst 3.700 meldingen binnen van ongevallen.

Binnen iedere organisatie zijn BHV’ers onmisbaar om in het geval van dit soort ongevallen of andersoortige noodsituaties direct te handelen en de situatie zo goed mogelijk beheersbaar te houden. BHV’ers zijn in staat tot efficiënte ontruimingen, levensreddende reanimaties, brandbestrijding en behandeling van letsel. Zo zijn zij een onmisbare schakel in de veiligheid van elke organisatie.

Voer een inventarisatie uit

Heeft jouw organisatie voldoende BHV’ers om de veiligheid van je medewerkers op de werkvloer te waarborgen? En is hun kennis nog voldoende up-to-date? Novanorm biedt diverse BHV-cursussen aan, zodat je helemaal klaar bent om ook in 2024 je medewerkers een veilige werkplek te bieden. Zorg ervoor dat je klaar bent om het volgende jaar goed te beginnen door nu al te werken aan de hoogste prioriteit binnen jouw organisatie: veiligheid. Ons volledige aanbod aan veiligheidstrainingen vind je hier.

Delen:

Gerelateerde berichten

BHV30 training

Wanneer is BHV verplicht?

Veiligheid: we kunnen wel stellen dat dit dé basisvoorwaarde is voor het uitvoeren van je werkzaamheden. Iedere werknemer, onderaannemer, klant of andere bezoeker van je organisatie moet erop kunnen vertrouwen

Lees verder